Čaj Matcha má svoji vlastní tradiční přípravu. Někteří nadšenci si přípravu upravují podle sebe, jak jim to nejlíp vyhovuje. Ve zkratce základní příprava nejběžnějšího způsobu usucha jsou zhruba 2g prášku (používá se chashaku lžička) do misky (chawan), horká voda zhruba 60-80ml okolo 70-85 °C. Vezmeme metličku (chasen) a “cikcak” (ve tvaru M) vyšleháme. Nápoj je hotový a můžeme konzumovat. Lidé, kteří nejsou moc zvyklí na čaj můžou začít s 1g Matcha prášku a postupně přidávat.
Jak jsem říkal už na začátku, příprava se může lišit podle každého. Nadšenci si upravují množství prášku a vody na dávku podle chuti. Prášek před nasypáním do misky přecedí v jemném sítku, aby byla jistota nápoje bez hrudek nebo si předehřívají misku prolitím horké vody na začátku ceremonie.
U ceremonií se potom velmi často pije koicha, která se pije zhruba ze 4g čaje Matcha a zhruba 40 ml vody. Čaj se rozmíchá v jednom směru krouživým pohybem.
